GV Digitaal

Jurgen blikt terug op

1 jaar Start to Golf bij Lilse Golf

 

Dit jaar gaan we op zoek naar relatief onbekende golfers met elk een
eigen verhaal. Voor de eerste editie van 2019 zijn we te gast op Lilse Golf
waar Jurgen Jongenelen vorig jaar
begon met golfen.
41 jaar en geen echte connectie met
het spelletje, maar toch raakte hij helemaal verkocht, en hij niet alleen!

Er is waarschijnlijk geen betere omgeving om een enthousiaste startende golfer te ontvangen. Lilse Golf straalt gezelligheid uit en er is voor de golf leek geen énkel argument om golf als iets elitair te zien. “Ons clubhuis is één grote leefruimte en iedereen kent elkaar. Er is hier geen ruimte voor 'dikke nekken’ gedoe.” Manager van Lilse Golf, Nienke Vink windt er geen doekjes om. In die leefruimte ontmoet ik Jurgen Jongenelen. In de achtergrond kijken enkele leden naar de cyclocross die die dag op 100 meter plaatsvond. In de bosrijke omgeving van Domein De Lilse Bergen.

 

Jurgen woont in Ekere en werkt bij een verzekeringsmakelaar: "Eind 2017 heb ik Dave leren kennen - die lid was bij Lilse Golf - en hij vertelde steeds met veel passie over golf. Hij vermeldde ook elke keer het familiale karakter van de club, en tijdens de nieuwjaarsreceptie ben ik meegekomen. Het tweede contact met de club was tijdens een golfer/non-golfer dag. En ik moet eerlijk zeggen, daar waren al enkele goede slagen bij!

 

Na die golfer/non-golfer dag heb ik hier een half uur les gevolgd bij een golfpro. Om mij daar toch iets meer in te verdiepen. Daarna ben ik begonnen met het Start to Golf aanbod van Lilse Golf. Ik zat in een groep met twee andere koppels. En dat was eigenlijk vanaf dag één een hechte kliek."

 

Wat viel je op toen je begon met golfen?

Het sociale leven rond de golf dat wordt aangepast. Dat is wel het toffe, je leert zoveel andere mensen kennen die met dezelfde microbe gebeten zijn. Achteraf bleek trouwens dat iemand van de koppels waarmee ik begon te golfen tijdens Start to Golf, in school zat met mijn vriendin. Dus die werd daar al snel in betrokken en is in September ook begonnen met Start to Golf.

In mei gaan we met die koppels op golfweekend trouwens, naar Duitsland. We kwamen ondertussen sowieso al regelmatig samen voor andere sociale evenementen. Dus zo’n weekend zagen we wel zitten. Er blijkt juist over de grens in Nederland een toffe club te zijn, dus plannen we dat in om daar eens te gaan spelen. En in Brasschaat kan ik ook oefenen op de driving range.

Het is iets wat veel startende golfers zullen herkennen. Je gaat veel vaker letten op de golfclubs die aanwezig zijn rond een locatie waar je naartoe reist. Onbewust leg je daar toch meer de focus op. Als ik een reis wil boeken en een hotel zoek, dan verken ik automatisch wat voor golfbanen er in de buurt zijn. Daar besteedde ik vroeger uiteraard geen aandacht aan.

 

Je gaat veel vaker letten op de golfclubs die

aanwezig zijn rond een locatie waar je naartoe reist.

 

Wat intrigeert je bij golf?

Het is zo technisch en zo veel omvattend. Ik was daarnet nog aan het zeggen: op de driving range, als ik afsla, dan draai ik wel mee in met mijn voet. Maar als ik op de baan sta, dan heb ik dat niet. Ik kan dan in mezelf, in die focus gaan. Wat doe ik goed, wat doe ik fout. Waarom wijkt die bal af. Wat doet mijn lichaam nu écht doorheen de swing?

Het gebeuren rond de golf is ook super. Het is een toffe sfeer hier in de club, als je een wedstrijdje meedoet, of een rondje loopt, dan kom je steeds andere mensen tegen. Het is gewoon een sociaal gebeuren, je bent in de natuur, je wandelt enkele kilometers in de gezonde buitenlucht. En ook, je kan het spelletje altijd samen mét je partner spelen. Ongeacht het niveauverschil. Ik speelt tegen mezelf, maar toch is er die interactie tussen elkaar terwijl je golft. Je motiveert elkaar.

Wanneer ik spreek met iemand die niet golft, dan heeft die meteen zijn oordeel klaar: 'dat is niet voor de normale mens'. Maar dat is niet zo, het is een super sociaal gebeuren en je komt gewoon mensen van alle rang en stand tegen. Het is een sport die je je hele leven lang kan doen. Tot je 60ste, 70ste kan je blijven genieten van de sport.

 

 

Wat staat er nog op de planning voor 2019?

Ik heb voor mezelf uitgemaakt dat ik dit jaar enkel met mijn ijzers ga oefenen. Het is nog niet relevant om mijn driver boven te halen, en zeker op dit terrein niet. En ook mijn korte slagen, mijn pitching staat op de planning. Daar kan ik nog veel mee winnen.

Dit voorjaar ga ik samen met mijn vriendin ons GVB (golfvaardigheidsbewijs) behalen. Ik heb er speciaal mee gewacht tot mijn vriendin klaar was met Start to Golf zodat we het samen kunnen doen. En dat zou geen probleem mogen zijn!

 

Start to Golf is nog steeds razend populair bij de Vlaamse golfclub. “Elke club heeft zijn eigen beleid. Ons Start to Golf pakket bestaat uit 12 uur les, verdeeld onder 4 weekends. Dat begint op de driving range, bevat wat theorie en in die 12 uur gaan de starters ook de baan op. Want dat is nog steeds een compleet ander gevoel dan de driving range. Men zit hier steeds met maximaal 6 mensen in een groepje.” aldus Nienke, manager bij Lilse Golf.

COLOFON

 

Officieel golfblad van

Golf Vlaanderen

 

Redactie

Carl Dieryckx, Hugo Croes, Katrien Pauwels,
Ymke Vanherp & Marc Verneirt.

 

Created by Benseys.com bvba

Verantwoordelijke uitgever

Golf Vlaanderen vzw - Luc Feremans

Leuvensesteenweg 643

1930 Zaventem

 

Tel.: 02/752 83 30

Fax: 02/752 83 39

E-mail: info@golfvlaanderen.be

www.golfvlaanderen.be