GV Digitaal

XL Interview
G-golfers

 

Dit jaar gaan we op zoek naar relatief onbekende golfers met elk een eigen verhaal. Voor de tweede editie van Golf Vlaanderen digitaal 2019 ontmoeten we twee heren met een groot hart voor golf. G-golf om precies te zijn, een tak van de golfsport die rekening houdt met mensen die een beperking hebben.

Het mooie van de golfsport is dat iedereen mee kan spelen.” Het is een statement die je maar al te vaak hoort onder golfers. Dan spreken we meestal over de leeftijd, een moeder met haar dochter of de zoon met zijn opa. Maar ook voor mensen die minder mobiel zijn, is golf een wonderbaarlijk spelletje.

 

Op de Kempense golf ontmoeten we Kris en Pieter. Twee mannen met een fysieke beperking. Ze hebben elk hun eigen verhaal maar vooral één iets gemeenschappelijk: de liefde voor golf. Kris en Pieter worden dit jaar een beetje de boegbeelden van Mobicart, maar daarover later meer.

 

Dankzij de paragolfer kom ik terug buiten

Kris Van Nuffel is ingenieur en woont in Waasmunster. Rolstoelgebruiker sinds 2001 na een ongeval met de wagen. Zijn grote hobby was vliegen. Het gevoel van vrijheid en controle. Door medische redenen moest hij daar in 2015 mee stoppen.

 

Een groot gevaar wanneer je gebonden bent aan de rolstoel is dat je niet zo snel meer buiten komt. Wanneer ik kon vliegen dan kwam ik het huis nog eens uit. Ik ga mij niet snel vervelen. Wanneer er een einde kwam aan het vliegen dan hield ik mij bezig met enkele projectjes thuis, maar dat gebeurt allemaal binnen.

 

In Puyenbroeck hadden ze een tijdje geleden een ‘paragolfer’ aangekocht. Dat is een elektrische rolstoel die je helpt recht te staan en waarin je je gemotoriseerd kan verplaatsen. Iemand vroeg me om dat eens te proberen. Golf spelen, daar had ik eigenlijk nog nooit over nagedacht. Maar ik ben wel te vinden voor goede doelen en ik wou dat zeker voor hen eens uitproberen. Ik nam golflessen en dat begon me wel te smaken.” Sinds 2018 heeft Kris zijn golfvaardigheidsbewijs.

 

Wanneer de mensen van Mobicart me vertellen dat Kris zijn paragolfer gaat halen zodat we de foto’s voor dit artikel kunnen maken, ga ik even kijken hoe hij zoiets uit zijn wagen haalt. Een huzarenstukje, zo blijkt. Het toestel is groot, zwaar en niet altijd even eenvoudig te besturen. Mijn respect stijgt dan ook zienderogen toen er werd verteld dat Kris zijn wagen pas enkele dagen daarvoor omgebouwd had om het toestel naar de Kempense golf te kunnen verplaatsen. Daarvoor boorde Kris enkele gaten in de koffer van zijn wagen en monteerde hij er een paar afneembare metalen oprijplaten op waardoor hij de paragolfer in zijn koffer kon manoeuvreren.

 

Die paragolfer is eigendom van Golf Puyenbroeck. Het is eigenlijk de eerste keer dat dit toestel op een andere golfbaan staat. Er is anders geen mogelijkheid om die te vervoeren, dus heb ik aan de fabrikant van dit toestel gevraagd hoe hij het zélf transporteert. Die stak die ook in zijn koffer blijkbaar. Dus ik nam de maten van mijn wagen, een Citroën C5 stationwagen. En dat past nét. Gelukkig kan ik die hydropneumatische vering manueel laten zakken. Anders was het ‘noppes’ geweest.

 

Vanuit zijn rolstoel navigeert Kris de paragolfer achteruit op twee smalle stroken aluminium. Ik kijk vol bewondering toe.

 

“Dankzij die paragolfer kom ik terug buiten.
Ik keer altijd met een zalig gevoel terug naar huis.”

 

Golf is fun, dat is het belangrijkste

Pieter is de tweede g-golfer die vandaag aanwezig is. Hij heeft een verlamd been na een ongeval op 11-jarige leeftijd. Pieter kan zelfstandig wandelen maar enkel over korte afstanden. “Op de green spelen lukt me nog wel. Maar voor de lange afstanden op de fairway, daarvoor heb ik een buggy nodig.

 

Ik deed vroeger aan rolstoelbasket en ik heb altijd gezegd dat ik golf eens wou proberen als ik zou stoppen met basket. Tijdens een opendeurdag ben ik het komen proberen en dat beviel me eigenlijk wel. Uiteindelijk ga ik nu ook golfen met vrienden die valide zijn en dat gaat perfect. Ik geniet van op de baan te zijn, tot rust te komen, te sporten. Je kan het op elk moment van de dag spelen, wanneer jij er tijd voor hebt. Dat is het leuke aan golf.

 

Ik sta nu op een handicap van 35 en heb niet meteen de ambitie om nog veel en snel te verbeteren. Maar op termijn wil ik wel eens zien hoe ver ik kan raken in de classificatie van de EDGA. Er is zeker nog marge om te verbeteren, maar golf is en blijft iets fun. Dat is voor mij het belangrijkste.

 

De EDGA (European Disabled Golf Association) is de Europese federatie die de Europese Tour organiseert voor mindervaliden. Golf Vlaanderen organiseert vanaf zomer 2019 regionale trainingen en de Belgische federatie is bezig met een de samenstelling van een nationaal team.

 

Na enkele foto’s voor dit artikel gaan we samen de baan op. Twee validen en twee andersvaliden, Kris en Pieter. Het begint te regenen maar dat laten we niet aan ons hart komen. Het is opmerkelijk hoe snel je een gevoel van vrijheid ervaart wanneer je ze beiden over de fairway ziet zoeven. Pieter in zijn golfbuggy en Kris in zijn paragolfer.

 

Kris is dankbaar dat hij dankzij de paragolfer van Golf Puyenbroeck heeft mogen kennismaken met de golfsport en wil graag iets terugdoen voor de g-golf gemeenschap. Daarom stelde hij aan Golf Vlaanderen en Mobicart het Paramotion project voor.

 

 

“We zijn met 40.000 golfers bij Golf Vlaanderen, als iedereen 5 euro stort dan kunnen we al 8 paragolfers aankopen. Hoe mooi zou dat niet zijn?”

 

Mobicart

Mobicart is een vzw met als doel om minder mobiele golfers te ondersteunen. Opgericht om mensen die door hun leeftijd of een operatie minder mobiel geworden zijn maar al snel uitgebreid naar ondersteuning voor golfers die minder mobiel zijn in élke zin van het woord. Ook de g-golfers dus. Er staan al heel wat Mobicart buggies op de Vlaamse golfclubs die aan een voordelige prijs te boeken zijn, maar de paragolfer is nog een zeldzaam zicht. In onze buurlanden is het toestel alvast vaker te vinden. Met het Paramotion project wil Mobicart vzw 2 of meerdere paragolfer carts toevoegen aan de vloot.

 

Je kan Mobicart alvast een duwtje in de rug geven door een gift te doen
op onderstaande projectrekening van de Koning Boudewijnstichting:

 

IBAN BE10 0000 0000 0404, BIC BPOTBEB1

Gestructureerde mededeling: “ 128-3122-00083 ”

 

Belangrijk:
uw gift komt enkel op de projectrekening van Mobicart als je daarbij de bovenstaande gestructureerde mededeling gebruikt. Voor een gift van 40 euro of meer ontvang je een fiscaal attest waardoor je de gift kunt vermelden in je belastingaangifte onder de rubriek “giften aan goede doelen”.

 

Meer info op de website van Mobicart of Paramotion.

 

Bekijk ook  de European Tour video van Adem Wahbi - golfen met hersenverlamming:

COLOFON

 

Officieel golfblad van

Golf Vlaanderen

 

Redactie

Carl Dieryckx, Hugo Croes, Katrien Pauwels,
Ymke Vanherp & Marc Verneirt.

 

Created by Benseys.com bvba

Verantwoordelijke uitgever

Golf Vlaanderen vzw - Luc Feremans

Leuvensesteenweg 643

1930 Zaventem

 

Tel.: 02/752 83 30

Fax: 02/752 83 39

E-mail: info@golfvlaanderen.be

www.golfvlaanderen.be