GV Digitaal

Sport en Topsport

Golf Vlaanderen is de sportfederatie
van golfclubs in Vlaanderen. Een federatie die ten dienste staat van haar clubs
en dus de kwaliteit van de clubwerking voor iedere aangesloten golfer mee
helpt te bepalen.


Maar wie zijn de mensen achter
Golf Vlaanderen in Zaventem? '
Team Golf Vlaanderen' bestaat uit
7 personen, elk met hun kwaliteiten
en vaardigheden.
In deze nieuwe rubriek zetten we
hen om beurt even in de spotlight.

 

 

Deze keer gaan we op zoek naar de mensen achter het sportieve luik van team Golf Vlaanderen. Karine Guerman en Kevin Dhondt zijn de sterke schouders onder het (top)sportbeleid van de federatie.

 

Karine: “Ik hou mij voor 70% bezig met topsport en 30% met sport. Die topsport opdracht bestaat hoofdzakelijk uit twee ontwikkelingsprogramma’s: de Topsportschool en de regionale trainingen.

 

Topsportschool & regionale trainingen

Kevin staat mij in mijn Topsport opdracht bij. Om trainingen te organiseren is er bijvoorbeeld heel wat coachingoverleg nodig. Er zijn coaches voor zowel het fysieke, mentale en technische aspect. Ik draag nog altijd de eindverantwoordelijkheid maar ook voor de Topsportschool is Kevin mijn rechterhand. Als er eens wat probleempjes op school of het internaat opduiken, dan is Kevin daar de contactpersoon voor. Hij volgt bijvoorbeeld ook de resultaten op van onze studenten via smartschool.”

 

Bij de regionale trainingen hebben we verschillende groepen. Future Vlaanderen girls/boys, Jong Vlaanderen en Talent Vlaanderen. De resultaten van alle golfers worden door ons goed bijgehouden.

 

Het doel van Talent Vlaanderen is om de Topsportschool van een kwalitatieve instroom te voorzien. Maar uiteraard is het niet zo dat die zich automatisch kunnen inschrijven en daar school lopen. We kennen elke sporter reeds van de wedstrijden en trainingen, zelfs met die kennis is het nog belangrijk dat we individuele gesprekken hebben met de kinderen. Dat die jongeren het echt willen, en niet enkel door de ouders gepusht worden. Of andersom, dat de ouders effectief achter de keuze van het kind staan.

 

Wie sport zegt, zegt wedstrijden

Binnen het luik ‘sport’ heb je de wedstrijden die Golf Vlaanderen organiseert. Dat zijn er een 30-tal op een jaar. 30 wedstrijden binnen verschillende doelgroepen, van kampioenschappen tot wedstrijden voor de jeugd, senioren, ladies, enz… die planning is geen evidentie, maar ook het organiseren van één wedstrijd is een kunst op zicht.

 

Kevin: “Het vlotte verloop van een wedstrijd bepaal je grotendeels al met een goede voorbereiding. Een wedstrijd organiseren klinkt eenvoudig, maar dat mag je zeker niet onderschatten. We zijn er dan ook trots op als de spelers of ouders naar ons komen met de boodschap: ‘het is weer super georganiseerd.’

 

Om iedereen een aangename dag te bezorgen, probeer ik bijvoorbeeld zo goed mogelijk rekening te houden met de afstanden - wie komt van ver, wie woont er dicht - wie rijdt met wie mee, enzoverder.

 

Het meest lastige zijn de weersverwachtingen. Als de voorspellingen binnen komen voor hevige regen of wind… tja, dan komt er dat moeilijke moment om te beslissen of die wedstrijd al dan niet door gaat. Er zijn dan 130 spelers die afhankelijk zijn van jouw beslissing. En iedereen heeft daar een eigen mening over natuurlijk. Ofwel is het te vroeg afgelast, ofwel te laat.

 

Topgolf Vlaanderen

Topgolf Vlaanderen is ons programma dat aan de ene kant bestaat uit top amateurspelers (college golfers) en aan de andere kant spelers die op de tours spelen.

 

Karine: “Voor die spelers organiseren we bijvoorbeeld trainingsdagen. Die collectieve trainingen zijn belangrijk en we krijgen die vraag ook vanuit de golfers. Zij trainen zo vaak alleen en dan is het ook aangenaam voor hun om eens samen te oefenen.”

 

Naast de trainingen krijgen de golfers in het Topgolf Vlaanderen programma ook financiële ondersteuning: “De uiteindelijke doelstelling van het programma is om die speler en speelsters te lanceren. Dat die zo snel mogelijk financieel autonoom kunnen zijn. Dat wil zeggen: hun kaart behouden. Zij krijgen van ons individuele doelstellingen en werkpunten. Die worden jaarlijks geëvalueerd en als je niet voldoet aan die doelstellingen, dan stopt het verhaal. Dat is dan de minder leuke kant, maar we moeten daarin duidelijk en eerlijk zijn.

 

We werken met veel passie voor al onze spelers, maar die passie is niet vrijblijvend. Goede afspraken maken goede vrienden. En die afspraken worden zeer duidelijk één op één naar de speler toe gecommuniceerd. Op een bepaald moment is topsport hard en vallen er spelers af. Maar daarom begeleiden we ze ook zo goed naast de topsport. De meeste studenten die afstuderen op de Topsportschool en kiezen om de tour niet op te gaan, zijn later succesvol in hun hogere studies. En ook daar zijn we heel trots op.

 

COLOFON

 

Officieel golfblad van

Golf Vlaanderen

 

Redactie

Carl Dieryckx, Hugo Croes, Katrien Pauwels,
Ymke Vanherp & Marc Verneirt.

 

Created by Benseys.com bvba

Verantwoordelijke uitgever

Golf Vlaanderen vzw - Luc Feremans

Leuvensesteenweg 643

1930 Zaventem

 

Tel.: 02/752 83 30

Fax: 02/752 83 39

E-mail: info@golfvlaanderen.be

www.golfvlaanderen.be