GV Digitaal

 

Speel steeds “Ready Golf”

en zorg voor snellere rondjes

door Carl Dieryckx

 

Je hebt het waarschijnlijk al zien verschijnen op de sociale media kanalen van Golf Vlaanderen, de fijn geïllustreerde “Ready Golf”-affiche.

 

Ready Golf is een relatief nieuwe term in de golfwereld. Dankzij de groeiende populariteit van de golfsport, vinden steeds meer mensen de weg naar de golfbaan. Niet enkel voor de hobbymatige beoefening van de sport, maar ook in de topsportwereld wordt er aan Ready Golf gewerkt.

 

Wat is Ready Golf?

Het lijkt ons opportuun om allereerst de basisprincipes van Ready Golf uit te leggen. De definitie van de R&A legt Ready Golf als volgt uit: “Ready Golf is a commonly used term which indicates that players should play when they are ready to do so.” Door Ready Golf toe te passen, zorg je er in feite voor dat de momenten waar het golfspel niet fysiek beoefent wordt, kleiner worden. Met andere woorden: de momenten waarop je wacht worden kleiner en dit zorgt voor een betere doorstroming op de baan en een snellere ronde voor alle spelers.

 

Opgelet: Ready Golf wordt enkel toegepast bij strokeplay.

Mede door het strategische karakter van matchplay, kan Ready Golf hier dus niet toegepast worden.

 

Hoe pas je Ready Golf toe?

Er bestaan enkele evidente en minder evidente aandachtspunten. We starten met drie evidente principes en sluiten af met enkele minder gekende.

 

 

Eenvoudig toe te passen… of niet?

De Ready Golf principes zijn geen rocket science, maar toch is het nog niet overal ingeburgerd. Een startende golfer die “opgroeit” met deze Ready Golf richtlijnen zal (zonder te veralgemenen) zich sneller kunnen vinden in het afstaan van je beurt voor de volgende afslag. Terwijl een speler die het al jaren gewoon is om de eer te krijgen - door een betere score op de vorige hole - dit misschien als storend kan ervaren.

 

Het vergt wat aanpassingsvermogen van alle spelers, maar ook een steeds terugkerende en volhardende communicatie van alle golfclubs zodat Ready Golf volledig ingeburgerd raakt. Veel clubs maken gebruik van icoontjes op de scorekaarten, maar ook de principes nog eens mondeling uitleggen wanneer alle spelers zich verzamelen voor een shotgun start, kan wonderen doen.

 

Het doel is uiteindelijk om je rondje golf met plezier én de nodige concentratie te kunnen spelen, en daar zullen deze Ready Golf principes je ongetwijfeld bij helpen.

 

 

 

 

 

Zet je golftas of trolley strategisch neer

Dit is een item die je als beginnende golfer niet meteen op het lijstje van “golfuitdagingen” zou zetten. Toch vergt het als beginner enig inzicht om te weten waar die golftas nu het beste staat. Zo weinig mogelijk meters afleggen is de boodschap. Maar geen zorgen, na enkele rondjes wordt het een tweede natuur.

 

 

Een minder lange afslag? Sla als eerste af

Op holes waar je een driver wil bovenhalen, kan het gebeuren dat de groep golfers wacht op een speler die volgens de spelregels het eerst mag afslaan. Terwijl een speler met een minder lange afslag alvast perfect zijn of haar balletje kan slaan, zonder de flight voor hen te hinderen. Wees je dus bewust van de capaciteiten van je flightgenoten en laat de mensen met een minder lange afslag eerst afslaan

 

 

Kijk en volg de bal van je flightgenoten

Zoeken naar een bal (of meerdere ballen) is waarschijnlijk één van de grootste redenen waarom rondes lang kunnen duren. Het volgen van de bal van je flightgenoot is een eenvoudige maar gouden tip om tijd te winnen. En dit doordat je de zone, waarin je gaat zoeken naar die bal, gaat verkleinen.

 

 

Jouw flightgenoot moet zoeken naar zijn bal? Voltooi eerst jouw slag

Het toont van groot respect om eerst naar de bal te zoeken van jouw flightgenoot. Maar dit kan opnieuw veel tijd kosten. Dus voltooi eerst jouw slag en ga - indien de bal nog niet gevonden werd - daarna mee helpen zoeken. Als jouw slag zich 100 meter verder bevindt, dan is dit natuurlijk minder van toepassing.

 

 

Dichter bij de hole dan je flightgenoot?
Maak alvast je shot

Een flightgenoot die het verst van de vlag ligt en een moeilijk vraagstuk op te lossen heeft, kan wat tijd kosten. Als je de spelregels opvolgt, dan wacht jij - die dichter bij de vlag ligt - met slaan tot de flightgenoot zijn slag heeft voltooid. Dankzij het Ready Golf principe is het volledig ok om reeds je slag te voltooien, zelfs al lig je dichter bij de vlag. Let op, het moet steeds veilig en verantwoord zijn!

 

 

Noteer jouw score bij de volgende afslag

Het is verleidelijk om je birdie-score meteen op te schrijven na die magische putt, maar wacht toch nog even tot de volgende afslagplaats. Zo maak je de green sneller vrij voor de flight die na jullie groep komt.

 

COLOFON

 

Officieel golfblad van

Golf Vlaanderen

 

Redactie

Carl Dieryckx, Hugo Croes, Katrien Pauwels,
Ymke Vanherp & Marc Verneirt.

 

Created by Benseys.com bvba

Verantwoordelijke uitgever

Golf Vlaanderen vzw - Luc Feremans

Leuvensesteenweg 643

1930 Zaventem

 

Tel.: 02/752 83 30

Fax: 02/752 83 39

E-mail: info@golfvlaanderen.be

www.golfvlaanderen.be