GV Digitaal

NIEUWE
GOLFREGELS
in 2019

door Jochem Sueters

Op 1 januari 2019 start een nieuwjaar... met nieuwe golfregels. De R&A en de USGA, die het golfgebeuren in de wereld sturen, voeren dan een regelmodernisering door. De bedoeling is de golfregels gemakkelijker te begrijpen en vooral toe te passen zijn. Maar ook om het spel aantrekkelijker, vlotter en sneller te laten verlopen.

De volledige regels (en vooral de vertaling) zijn nog in opmaak en samen met AFGolf en de Koninklijke Belgische Golf Federatie (KBGF) zullen we deze communiceren zodat iedereen goed voorbereid is voor de start van 2019. De rules commissie van de KBGF organiseert voor de golfclubs infosessies dit najaar.

 

Hier alvast de voornaamste vernieuwingen op een rijtje:

 

Droppen vanaf kniehoogte

Droppen doet men nu met een gestrekte arm en vanaf schouderhoogte. Dat moet volgend jaar vanaf kniehoogte. Droppen vanaf kniehoogte moet er voor zorgen dat de bal minder zal gaan stuiteren en makkelijker blijft liggen.

 

Maximaal 3 minuten zoeken

Tot eind dit jaar mag men 5 minuten zoeken naar een verloren geslagen bal. Dat zoeken wordt vanaf 2019 teruggebracht naar drie minuten.

 

Vlag mag in de hole blijven

Bij het putten mag je de vlag niet in de hole laten, tenzij iemand de vlag bewaakt. Deed je dat niet en raakte je vlaggenstok, dan incasseerde je twee strafslagen. Vanaf 2019 mag je de vlag gewoon laten staan en putten. Het raken van de vlaggenstok bezorgt je geen strafpunten meer.

 

Local rule voor verloren bal of out of bounds

Golfclubs en wedstrijdcommissies kunnen per 1 januari 2019 een plaatselijke regel laten gelden die toestaat dat een speler een bal dropt, met bijtelling van twee strafslagen, in de buurt van de plaats waar de bal verloren is of out of bounds is geraakt. 'Including the nearest fairway area', zeggen de regelinstanties: dat betekent dat je mag 'cirkelen' en de bal mag droppen op kortgemaaid gras in de buurt van waar hij verloren of out of bounds is.

 

(Deze local rule wordt volgens de regelinstanties ingevoerd 'om de zorgen van clubs te adresseren over het negatieve effect op het speltempo' van de huidige regel. Nu is het zo dat een speler, als hij geen provisional heeft geslagen, terug moet naar de plaats waar de oorspronkelijke bal is geslagen, om daar, met bijtelling van één strafslag, een nieuwe bal in spel te brengen.

 

Dat alles kost tijd. In de toekomst zijn er dus twee situaties mogelijk: 1 de nieuwe local rule hierboven geldt; 2 de nieuwe local rule geldt niet en dan is alles hetzelfde als nu.

 

'De local rule', zeggen de regelinstanties, 'is niet bedoeld voor hogere niveaus zoals dat van professionals en topamateurs.' Het zal overigens vanaf 1 januari 2019 minder vaak voorkomen dat een bal verloren is, omdat golfbanen meer gebieden tot 'penalty area' (hindernis) kunnen maken. Als de bal in zo'n gebied eindigt kun je met een drop en strafslag het spel vervolgen. Zie verderop.)

 

Geen straf voor per ongeluk bewegen van bal

Er is geen straf meer als men per ongeluk een bal beweegt op de green of bij het zoeken naar een bal.

 

Bal bewogen tijdens het zoeken

 

 

Bal bewogen op de puttinggreen

 

 

Oneffenheden op de green herstellen

Tot nu toe mocht je een spikemark of andere schade dan een pitchmark op een green niet herstellen. Volgend jaar wel. Eerlijk toch?

 

Geen strafslag bij “double hit”

Een “double hit” is wanneer je een bal bij een slag tweemaal raakt. Dat bezorgt je nu een strafslag. Die straf valt weg per 1 januari 2019.

 

Grond raken in “penalty areas”

In de “penalty areas”, zoals waterhindernissen, wordt hetaanraken en wegnemen van losse natuurlijke voorwerpen of het aanraken van het water of grond niet meer bestraft.

 

Bunkers

Ook in bunkers zal men losse natuurlijke voorwerpen mogen verwijderen.

 

Meer informatie:

 

 

Boekje, App, Website, Youtube

Onze collega's van golf.nl hebben ook al heel wat info via hun youtube kanaal:

 

 

De officiële regels zijn al, in het Engels, te raadplegen op de website van de R&A: randa.org.

 

Een Nederlandstalige vertaling van het nieuwe regelboekje (de 'Spelerseditie' met de nieuwe golfregels per 2019) is begin 2019 verkrijgbaar via KBGF en uw club. Deze editie voor golfers is een uitgebreide samenvatting, in goed leesbare taal en met veel illustraties, van het volledige regelboekje.

 

Er is ook een app ontwikkeld waarop de nieuwe golfregels 2019 te vinden zijn. De App Rules 2019 heeft vooralsnog een Engelstalige en Spaanstalige versie en kan hier gedownload worden.

 

De R&A Lanceerde een zogenaamde ‘visual’ met uitleg.

 

Er is ook een Engelstalige quizpagina waar je je kennis van de nieuwe regels kunt toetsen.

COLOFON

 

Officieel golfblad van

Golf Vlaanderen

 

Redactie

Carl Dieryckx, Hugo Croes, Katrien Pauwels,
Ymke Vanherp & Marc Verneirt.

 

Created by Benseys.com bvba

Verantwoordelijke uitgever

Golf Vlaanderen vzw - Luc Feremans

Leuvensesteenweg 643

1930 Zaventem

 

Tel.: 02/752 83 30

Fax: 02/752 83 39

E-mail: info@golfvlaanderen.be

www.golfvlaanderen.be