GV Digitaal

De kwaliteit van onze golfbaan

hangt af van de komende winter

door Carl Dieryckx ism Philippe Mallaerts

“Zoiets heb ik in mijn carrière nog nooit meegemaakt. Bepaalde grassoorten kunnen extreme weersomstandigheden aan, en daar moeten we ook naartoe werken op onze banen. Maar als het gras verschroeit, dan is er gewoon niets meer aan te doen. Gras dat een droge periode meemaakt kan na de nodige verzorging terug groeien, maar verdord is verdord.”

 

Voor ons als greenkeeper is het belangrijk om nu voldoende door te zaaien. Maar ook dat is niet zo eenvoudig als het klinkt. Doorzaaien lukt maar als de grond zich daartoe leent. Een baan zoals de onze (hoofdzakelijk klei) kan lang water vasthouden tijdens drogere periodes, maar wanneer ze volledig uitgedroogd is, is die dan ook steenhard. Een eerder zanderige bodem zal meer problemen hebben om water voor een langere tijd vast te houden, maar wanneer de regen valt, kan het water ook sneller in de bodem terecht komen.

 

 

“Dit jaar hadden we echt maar twee seizoenen.” Daarmee zet Philippe Mallaerts, greenkeeper bij de Brabantse Golf, de toon voor dit artikel.

Het is geen gemakkelijk jaar geweest voor de greenkeepers. Er viel tot nu toe maar 400 liter water, terwijl het jaargemiddelde ongeveer 850 liter aantikt.

Credits: Greenkeeping Flanders Nippon Facebook

Credits: Greenkeeping Flanders Nippon Facebook

 

Om de kans op slagen te vergroten bij het doorzaaien zal de greenkeeper de grond dus voldoende moeten bewerken om neerslag zo snel mogelijk in de grond te laten dringen. Maar bij een strenge winter komen veel greenkeepers in de problemen. Want dan zal er niets kunnen groeien en krijgen we een voorjaar met golfbanen die niet klaar zijn voor een toenemende drukte aan golfers.

 

Verder moet de greenkeeper deze winter natuurlijk ook de baan vrijwaren van losgekomen takken en bladeren en de jaarlijks weerkerende renovatiewerken, maar dat zal deze winter de eenvoudige kant zijn van ons takenpakket…

 

Wat kan een golfbaan of speler tegen extreme weersomstandigheden beginnen?

Niet veel, je kan de gebruikelijke oefeningen doen zoals het bekijken van irrigatie of waterafvoer, maar daarna kunnen we enkel reactief handelen. Misschien moeten we ook eens samen met de overheid kijken naar een alternatief voor het opgelegd sproeiverbod tussen 8 uur ’s morgens en 8 uur ’s avonds (noot : Golf Vlaanderen is hiervoor in overleg met VMM). Golfbanen kijken best uit naar extra watercapaciteit om beter voorbereid te zijn op periodes van lange droogte . De huidige schade kan dan voorkomen worden door het gras (en de bodem) niet zo extreem te laten uitdrogen.

 

De kwaliteit van de golfbaan in het voorjaar zal dus afhangen van de winter die ons tegemoet komt.  Of hoe de natuur nog steeds heer en meester is over onze golfbaan.

 

 

COLOFON

 

Officieel golfblad van

Golf Vlaanderen

 

Redactie

Carl Dieryckx, Hugo Croes, Katrien Pauwels,
Ymke Vanherp & Marc Verneirt.

 

Created by Benseys.com bvba

Verantwoordelijke uitgever

Golf Vlaanderen vzw - Luc Feremans

Leuvensesteenweg 643

1930 Zaventem

 

Tel.: 02/752 83 30

Fax: 02/752 83 39

E-mail: info@golfvlaanderen.be

www.golfvlaanderen.be