GV Digitaal

Culinair

Het restaurant van Winge Golf

maakt mensen gelukkig

door Carl Dieryckx

Als je uit het Westen van België naar het Oosten rijdt, kom je meestal de grijze en drukke Brusselse ring tegen. Het is een fel contrast wanneer de glooiende landschappen van het Hageland je na die drukke R0 begroeten.

Ik rij naar Sint-Joris-Winge op een met regen gevulde herfstdag. Mooier dan die oranjekleurige kruinen wordt het volgens mij niet. Mijn eindbestemming is de Winge Golf & Country Club. Een golfclub die de internationale pers behaalde dankzij een wel zeer bijzonder clubhuis.

 

 

Nadat we de club overnamen in 2011 moesten naar een alternatief zoeken voor het clubhuis dat vroeger in het kasteel van Winge zat. Daar was het ten slotte ook niet voor bestemd.” Bestuurder Chris Morton ontvangt me samen met zijn partners van Taste 19. Wat volgt is een fantastisch verhaal over het ontstaan van het clubhuis waarin driving range en restaurant met elkaar verweven zijn.

 

We vroegen aan een bekende Vlaamse architect – Paul Robbrecht – van het architectenhuis Robbrecht & Daem of hij voor ons een clubhuis wou ontwerpen. Aanvankelijk dachten we niet dat hij het zou doen, maar dankzij een mooie samenloop van omstandigheden stond Paul er op gebrand om dit project er toch bij te nemen.”

 

 

 

Bezoek ook de website:

 

Architecturaal is het gebouw dan ook een pareltje. Het internationaal bekende magazine “Domes” beschrijft het als volgt:

 

In the verdant countryside of Flemish Brabant, this Belgian firm’s recent effort reveals great compositional skill, enhanced by the use of few materials and the design of a roof that echoes the topographical characteristics of the site.”

 

Waarmee alles is gezegd. Het clubhuis en het omliggende landschap versterken elkaar. Het glooiende landschap en de glooiende vorm van het gebouw is een streling voor het oog. Je kan er naar blijven kijken. Ook de driving range - die zo functioneel deel uitmaakt van het volledige project - is uniek.

 

Tom Plateau, verantwoordelijk voor Taste 19, springt er even tussen en vraagt zich af waarom Chris dacht dat de architect hun vraag niet zou aanvaarden?

 

“Wel, je moet een top architect zien als een kunstenaar. Die mensen doen maar iets als ze er écht in geloven. Paul had dit project niet nodig om zich op de kaart te zetten, daarvoor heeft hij zich al genoeg bewezen. Maar de doorslag kwam door een heerlijk toeval. Wanneer wij onze aanvraag deden, kreeg Paul op ongeveer hetzelfde moment de vraag om een maquette op ware grootte te bouwen van het ontwerp van een andere (reeds overleden) architect. De Duitse architect en meubelontwerper Mies van der Rohe had in 1930 een fenomenaal mooi clubhuis ontworpen voor een golfbaan in Duitsland. Alles was klaar om gebouwd te worden, maar toen Mies van der Rohe moest vluchten voor de oorlog werden deze plannen opgeborgen. Doordat die twee aanvragen eigenlijk op hetzelfde moment bij Paul samen kwamen, zag hij het dus als een voldongen feit dat hij ons clubhuis zou ontwerpen. Het stond in de sterren geschreven.

 

Dit straffe verhaal kent een mooi vervolg. Toen het clubhuis in 2013 in een recordtempo (380 dagen) gebouwd werd, belde Paul overenthousiast naar Chris Morton.

 

Chris, Chris. Hoeveel edities van Domes moet je hebben?” Het clubhuis van de Winge Golf & Country Club stond er immers in vermeld. “Ik antwoordde dat ééntje voldoende was. Maar toen Paul mij duidelijk maakte dat het Domes magazine eigenlijk de heilige graal is in de architecturale wereld, en dat je jezelf als architect gelukkig mag prijzen om er éénmaal in je leven een project te zien verschijnen… dan heb ik er maar snel 10 besteld (lacht).

 

De passie van Chris werkt aanstekelijk, je waant je er in je eigen koninkrijk. “Het plezier primeert voor mij, zolang mensen hier maar vertrekken met een glimlach. De hoofddoelstelling van dit clubhuis is niet de winst, want ik ben bereid om extra winst op te geven om mijn hoofddoelstelling te bereiken. Die doelstelling is om onze leden zo gelukkig mogelijk te maken. Dat lukt niet als je het horeca stuk als winstpost ziet.

 

Op de vraag of het golfpubliek een moeilijker publiek is om een menukaart voor samen te stellen, is de chef-kok duidelijk. “Elk restaurant is iets anders, elk publiek is anders. Maar je moet uiteindelijk een evenwicht vinden. Mensen die 5 of 6 uur op de baan zijn, zullen niet altijd zin hebben in iets met een mousse of een verfijnde afwerking. Dat mag ook een goeie spaghetti of croque zijn.

 

Chris sluit af: “Wij maken ook telkens duidelijk dat mensen die geen golf spelen, hier zeker ook welkom zijn. Immers, als zoveel niet-golfers de weg naar Winge Golf vinden, dan zullen onze leden ook tevreden zijn dat ze hier hun honger kunnen stillen tegen een voordelige prijs.

 

 

 

COLOFON

 

Officieel golfblad van

Golf Vlaanderen

 

Redactie

Carl Dieryckx, Hugo Croes, Katrien Pauwels,
Ymke Vanherp & Marc Verneirt.

 

Created by Benseys.com bvba

Verantwoordelijke uitgever

Golf Vlaanderen vzw - Luc Feremans

Leuvensesteenweg 643

1930 Zaventem

 

Tel.: 02/752 83 30

Fax: 02/752 83 39

E-mail: info@golfvlaanderen.be

www.golfvlaanderen.be