GV Digitaal

Clubhuis

Palingbeek

door Carl Dieryckx

In 2018 bezochten we 4 clubhuizen waarin we de culinaire aanpak één voor één uitlichtten. Toch is een clubhuis vaak meer dan culinair genot. Elk clubhuis heeft een verhaal, en daar gaan we dit jaar naar op zoek.

Tussen de historische stad Ieper en het heuvelland (de thuisbasis van de populaire serie “Eigen Kweek”) vinden we Golfclub de Palingbeek terug. Het witte clubhuis met typerend dak kijkt uit op één van de vele Palingbeekvijvers op het terrein.

 

De Palingbeekvijver voor het clubhuis is dé grootste eyecatcher wanneer je vanop het terras of vanuit het restaurant naar de golfbaan kijkt. Het uitzicht heeft echter veel meer te bieden dan je op het eerste zicht zou denken. We geven je drie bezienswaardigheden mee aan de hand van een boeiend verhaal.

 

Om de volgende drie bezienswaardigheden te appreciëren, heeft u wat achtergrondinformatie nodig. De locatie van het clubhuis was lang niet de locatie van het oorspronkelijke gebouw. Net voor de Eerste Wereldoorlog was het domein van de Palingbeek in handen van de Franse en welvarende familie Mahieu. Bij het overlijden van vader Mahieu erfde de oudste zoon, eveneens Auguste Mahieu, het kasteeldomein. De oudste zoon huwde met Marie-Louise Ferry en ze kregen twee zonen. In 1900 werd Marie-Louise Ferry weduwe en liet ze in 1901 het aanwezige kasteel uit rode baksteen afbreken om er een volledig nieuw kasteel op te bouwen in witsteen. Het vernieuwde kasteeldomein werd beschouwd als één van de mooiste in Vlaanderen. In 1905 werd het kasteeldomein ingehuldigd met een twee weken durend festijn.

 

Tijdens de eerste Wereldoorlog werden de twee zonen opgeroepen om mee te strijden. Net zoals enorm veel soldaten in die tijd, stierven de gebroeders Mahieu aan het front. Ook het kasteel overleefde de gevechten van de eerste Wereldoorlog niet. De ruines en de kelders van het kasteel werden door de militairen als schuilplaats gebruikt.

 

Voor de éne partij stond het kasteel gekend als het “White Chateau”, voor de andere het “Bayernschloss”, wegens de aanwezigheid van veel Beierse troepen in die tijd. Na de oorlog besloot Marie-Louise om het kasteel niet meer her op te bouwen, maar er een jachtpaviljoen te laten optrekken. Zij schonk het domein in 1930 aan haar nicht, gehuwd met Jean Cossart. Deze nieuwe eigenaars  bouwden later  een landhuis  op de plaats waar vroeger de stallingen van het kasteel stonden. Op deze plaats bevindt zich nu het clubhuis.

 

Met die informatie kan u alvast de volgende drie bezienswaardigheden appreciëren die u ziet vanuit het clubhuis.

 

 

De restanten van de White Chateau

Het is een mooi zicht vanop het terras: de glooiende heuvel achter de palingbeekvijver. Die heuvel was vroeger de locatie van het imposante kasteel van Mahieu. Enkele brokstukken zijn nog steeds zichtbaar.

 

 

De verborgen bunker achter de palingbeekvijver

Het domein bevond zich op de frontlinie tijdens de Eerste Wereldoorlog. De loopgraven lagen soms maar 100 meter van elkaar. Zo zijn er nog enkele restanten van bunkers te vinden. In het bosje aan de linkerkant van de palingbeekvijver, vind je er nog een complete bunker terug.

 

Bezoek ook de website:

 

De kerk van Hollebeke en de Kemmelberg

Het jachtpaviljoen werd aan de overkant van de palingbeekvijver gebouwd, na de Eerste Wereldoorlog. Een reden voor de verplaatsing is er niet echt. Misschien zit het zicht op de kerk van Hollebeke daar voor iets tussen? De bomen worden nog steeds gesnoeid zodat de kerk vanuit het clubhuis zichtbaar blijft. Ook de Kemmelberg is zichtbaar vanuit deze positie, al moet je daarvoor wel aan de andere kant van het clubhuis zijn.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de omgeving van de Palingbeek opnieuw niet gespaard. Minder hevig dan in de tijd van de familie Mahieu, maar opnieuw worden loopgraven aangelegd en wordt er hevig gevochten. In 1988 wordt het domein overgenomen. Die aankoop vormt de basis voor het aanleggen van de golfclub en het clubhuis die we tot op vandaag kennen.

 

Geef toe, de slagzin van Golfclub de Palingbeek “where golf meets history” kon men niet beter gekozen hebben…

 

COLOFON

 

Officieel golfblad van

Golf Vlaanderen

 

Redactie

Carl Dieryckx, Hugo Croes, Katrien Pauwels,
Ymke Vanherp & Marc Verneirt.

 

Created by Benseys.com bvba

Verantwoordelijke uitgever

Golf Vlaanderen vzw - Luc Feremans

Leuvensesteenweg 643

1930 Zaventem

 

Tel.: 02/752 83 30

Fax: 02/752 83 39

E-mail: info@golfvlaanderen.be

www.golfvlaanderen.be