GV Digitaal

Het is bijna zo ver!
De Ryder Cup dichter bij huis dan ooit!

Veel gestelde vragen over de Ryder Cup

 

Het is één van de grootse sportevenementen in de wereld en één van de belangrijkste, meest prestigieuze en meest sfeervolle wedstrijden in de golfwereld, maar wat houdt het juist in de Ryder Cup? Wat is het concept, hoe is het ontstaan, hoe worden de spelers geselecteerd, wat maakt de Ryder Cup zo groots,…? Op al deze vragen en nog veel meer geven we jullie graag een antwoord.

 

Wat is de Ryder Cup?

De Ryder Cup is een tweejaarlijkse ontmoeting waarbij de 12 beste spelers van Europa en de Verenigde Staten (VS) worden uitgekozen om te strijden voor de ultieme eer. De wedstrijd bestaat uit vijf ‘Match Play’ wedstrijden over drie dagen. Een ‘Match Play’ wedstrijd bestaat uit twee partijen die hole per hole tegen elkaar strijden, de partij die het minst aantal slagen doet op een hole, wint de hole en komt ‘1up’ te staan ten opzichte van de andere partij, wint die andere partij de volgende hole dan staat het terug gelijk. Bij gelijkspel gebeurt er niets, dit totdat een partij meer punten voorstaat dan er holes te spelen zijn.

 

 Waar wordt de Ryder Cup gespeeld?

De 42ste Ryder Cup zal van 28 september tot en met 30 september plaatsvinden op Le Golf National in Frankrijk. Nadat Europa 3 winsten op een rij pakte won USA in 2016 in Hazeltine.  USA komt dus als bekerhouder naar Parijs.

 

Bezoek ook zeker eens de website van de Ryder Cup

 

Hoe worden de punten geteld?

Er worden drie dagen lang 18 holes ‘Match Play’ gespeeld. Wanneer je op het einde als team je match wint, ontvang je één punt, bij gelijkspel krijgt elke partij een half punt. Over 3 dagen worden er 28 punten verdeeld, het team dat het eerst 14.5 punten kan binnenslepen, neemt de beker mee naar huis. In geval van een gelijkspel (14-14), mag het winnende continent van het vorige jaar de Ryder Cup in bezit houden.

Op vrijdag en zaterdag worden er 4 ‘Foursomes’ en 4 ‘Fourballs’ gespeeld. Een ‘Foursome’ is een formule waar je met twee Europeanen tegen twee Amerikanen speelt en je binnen elk team om de beurt slaat, bij een ‘Fourball’ speel je ook met twee tegen twee maar speel je individueel en de beste score van het team telt aan het einde van de hole. Op zondag worden afsluitend 12 singles gespeeld.

 

Hoe wordt de selectie voor de Ryder Cup gemaakt?

Dit jaar heeft het team van de VS automatisch 8 spelers geselecteerd volgens de punten van de spelers op de wereld punten lijst (de spelers die dit jaar het meest hebben verdiend aan prijzengeld). Het Europese team heeft ook 8 spelers geselecteerd, de eerste vier worden geselecteerd op basis van de Europese puntenlijst en de volgende 4 volgens de wereld punten lijst.

 

De Europese 8 zijn:

  • Jon Rahm (Spanje)
  • Rory McIlroy (Noord-Ierland)
  • Alex Noren (Zweden)
  • Thorbjørn Olesen (Denemarken)
  • Francesco Molinari (Italië)
  • Justin Rose (Engeland)
  • Tyrrell Hatton (Engeland)
  • Tommy Fleetwood (Engeland)

 

Captains Picks:

Tot slot heeft Thomas Bjorn, de captain van het Europese team, nog 4 spelers uit te kiezen die deel mogen uitmaken van het Europese team, Jim Furyk de Amerikaanse Ryder Cup Captain geeft 4 wildcards weg. Deze wildcards laten de captains van elk team toe om hun team te versterken met de sterkste spelers op dat ogenblik.

 

In 2016 was Thomas Pieters zo één speler die, dankzij zijn 4de plaats op de Olympische Spelen, zijn tweede plaats in Tsjechië en zijn winst in Denemarken, duidelijk opviel en een wildcard kreeg van Captain Darren Clark.

 

De teams bestaan elk dus uit 12 spelers.

 

De Europese Wild Cards zijn: Paul Casey, Sergio Garcia, Ian Poulter en Henrik Stenson

 

Captains & players?

Team Europe

Thomas Bjorn zal als captain het Europese Ryder Cup Team 2018 leiden. Hij zal ondersteund worden door zijn vice-captains: Luke Donald, Padraig Harrington, Graeme McDowell, Lee Westwood en Robert Karlsson.

 

Team USA

Jim Furyk is de captain van het Amerikaanse team, hij wordt op zijn beurt ondersteund door vicecaptains: Steve Stricker, Tiger Woods en waarschijnlijk volgen later nog 1 of 2 extra namen.

 

Op 9 september kondigen zij hun 4 ‘picks’ aan.

 

Wat maakt de Ryder Cup zo speciaal?

De Ryder Cup is één van de grootste sportevenementen in de wereld dat maar om de twee jaar plaats vindt. De 12 beste spelers van Europa en de 12 beste spelers van de VS strijden tijdens deze 3 dagen voor een unieke eer, een unieke trofee: de Ryder Cup. Het is een driedaagse vol spanning, drama, top golf en vriendschap, dat een publiek van miljoenen mensen over heel de wereld aantrekt.

 

Het is een prachtig sportevenement dat trouw blijft aan de spirit van zijn oprichter Samuel Ryder. De beste spelers van de wereld, die wekelijks voor enorme bedragen spelen, spelen deze 3 dagen van de Ryder Cup puur voor de eer van het team, voor Europa en voor de supporters, ze schuiven hun eigen belangen opzij en geven zich 200% om de belangen van het team te behartigen. Deze strijd gecombineerd met teamspirit geeft je kippenvel, vlinders in de buik, je haar gaat ervan recht staan en dan spreken we nog enkel over de fans, als je het geluk hebt om op dit evenement aanwezig te zijn, kan je de energie voelen als geen ander. Kortom, bekijk deze link en ontdek 5 redenen waarom de Ryder Cup het beste sportevenement is.

 

Dit filmpje bewijst hoe speciaal de Ryder Cup wel niet is!

 

 

Van waar komt de naam: “Ryder Cup”?

Alvorens de officiële lancering van de Ryder Cup in 1927 waren er twee onofficiële wedstrijden tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De eerste werd gespeeld in Gleneagles in 1921 en de tweede in Wenthworth in 1926 vormde een belangrijke doorbraak in de oprichting van de Ryder Cup. Samuel Ryder was zo geïntrigeerd door de wedstrijd dat hij vond dat ze dit meer moesten doen. De Engelse zakenman besloot een gouden beker te doneren en dit was de geboorte van de ‘Ryder Cup’.

 

Waarom was het zo speciaal dat Thomas Pieters
deel uit maakte van de Ryder Cup 2016?

In 2012 was Nicolas Colsaerts de eerste Belg aller tijden die uitgekozen werd om deel uit te maken van Team Europe in de prestigieuze, topwedstrijd: de Ryder Cup. Thomas Pieters werd in ‘16 de tweede Belg ooit die het duel tussen Europa en de VS mee kon maken.

 

De Ryder Cup is één van de grootste evenementen van de wereld en als klein België landje, is het toch zeer speciaal dat een Belg tot de 12 beste spelers van Europa hoort en de Europese eer mag verdedigen. Dit is niet enkel een enorme eer voor Golf Vlaanderen, aangezien Thomas op de middelbare GV-Topsportschool van Hasselt heeft gezeten, maar ook een enorme promotie voor de golfsport.

 

Zowel Nicolas Colsaerts als Thomas Pieters maakten een ijzersterk debuut op de Ryder Cup. Nicolas versloeg samen met Lee Westwood het ijzersterke duo Tiger Woods en Steve Stricker dankzij 8 birdies en een eagle van Nicolas Colsaerts. Thomas bezorgde Europa 4 punten, wat nooit eerder gezien werd van een rookie.

 

Welke Landen waren al vertegenwoordigd in de Ryder Cup
(voorafgaand selectie 2018)?

Bezoek ook de website:

 

Wie heeft al de meeste Ryder Cups gewonnen: Europa of de VS?

Er hebben reeds 41 Ryder Cups plaats gevonden, dit zijn 952 matches gespeeld door 327 verschillende spelers. In de begin jaren was de Ryder Cup het Verenigd Koninkrijk versus de Verenigde Staten.

 

Vanaf 1973 mochten ook Ieren meespelen en vanaf 1979 werden spelers uit andere Europese landen toegelaten. Sinds dat het Europa versus Amerika is, is er achttien keer gespeeld waarvan 10 wedstrijden door Europa zijn gewonnen, zeven door Amerika en één gelijkspel.

 

Maar na in totaal 41 Ryder Cups is de stand momenteel: VS 26 – EU 13.

 

Bestaat er in het vrouwengolf ook een Ryder Cup?

In de Ryder Cup spelen enkel mannelijke golfers mee, alhoewel er wel een tegenhanger van de Ryder Cup bij de vrouwen bestaat, namelijk de Solheim Cup. Deze laatste zal opnieuw plaatsvinden in augustus volgend jaar. Waarom speelt Amerika als land tegen een continent? Oorspronkelijk was de Ryder Cup een wedstrijd tussen het Verenigde Koninkrijk en de Verenigde Staten. In 1979 mochten voor de eerste keer spelers uit andere landen in Europa ook deelnemen. De Spanjaarden Severiano Ballesteros en Antonio Garrido waren de eerste niet-Britten die voor Team Europa deelnamen aan de Ryder Cup.

 

Waarom wordt de Ryder Cup maar om de twee jaar gespeeld?

Tijdens de periode van de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) werd er niet gestreden om de Ryder Cup. Vervolgens werd de Ryder Cup in 2001 afgelast wegens de terroristische aanslagen op 11/09/2001 en werd de wedstrijd met een jaar uitgesteld. Sinds 2002 werd de draad terug opgenomen en werd er beslist om in de even jaartallen te strijden om de Ryder Cup. Sindsdien wordt de Ryder Cup om de twee jaar gespeeld, om de beurt in Europa en de VS.

 

Prijzengeld?

De Ryder Cup wordt niet gespeeld voor prijzengeld maar puur voor de eer en eeuwige roem. Mede hierdoor is de Ryder Cup een toernooi dat een heel andere dimensie geeft aan de golfsport.

 

 

 

COLOFON

 

Officieel golfblad van

Golf Vlaanderen

 

Redactie

Carl Dieryckx, Hugo Croes, Katrien Pauwels,
Ymke Vanherp & Marc Verneirt.

 

Created by Benseys.com bvba

Verantwoordelijke uitgever

Golf Vlaanderen vzw - Luc Feremans

Leuvensesteenweg 643

1930 Zaventem

 

Tel.: 02/752 83 30

Fax: 02/752 83 39

E-mail: info@golfvlaanderen.be

www.golfvlaanderen.be