GV Digitaal

Krijg als golfer alle kansen

in de Golf Vlaanderen Topsportschool

door Carl Dieryckx

“Statistisch gezien is het onmogelijk wat we hier doen.” Secretaris-Generaal Marc Verneirt had het in ons vorig interview over de onwaarschijnlijke successen die de Topsportschool verwezenlijkte in korte tijd. Het toursucces van Thomas Detry en Thomas Pieters. De aanwezigheid van meerdere Belgen in Tours zoals LET Access Series, Ladies European Tour, Challenge Tour, enzoverder.

 

De huidige en toekomstige Belgische golf generatie komt grotendeels voort uit de Topsportschool. Wie die grote successen nastreeft is Max Peerbooms. Zes jaar Topsportschool achter de rug en reikhalzend op zoek naar toekomstige successen in de topsportwereld.

 

Om dit interview af te nemen vinden we Max terug op de Thomas Pieters Junior Open of Flanders in Keerbergen. Op een zonovergoten dinsdag, de Belgische voetbalploeg moest hun knotsgekke match tegen Japan nog spelen.

 

“Ik was tevreden over mijn rondje vandaag, want ik had een slechte start. Maar ik kon goed terugkomen, dat was voor mij een grote overwinning.” Max heeft het over zijn eerste ronde op de Junior Open. Kenmerkend voor een topsporter. De strijdvaardigheid is misschien nog belangrijker dan het resultaat op zich. De Rode Duivels zouden die avond alvast zijn voorbeeld volgen.

 

Je hebt er nu 6 jaar Topsportschool op zitten, trek je meteen naar het buitenland?

 

“Ik doe nog een zevende jaar maar ik ben nu al volop bezig met mijn testen (oa. taaltesten red.) zodat ik een profiel kan opzetten. Ik kies de school niet, maar het zijn de scholen die interesse tonen in mij. Aan de hand daarvan kan je dan beginnen bellen en informatie verkrijgen. Zien hoeveel beurzen je krijgt, enzovoorts. Het is een heel proces waar we begeleiding krijgen van Golf Vlaanderen en de firma Overboarder.”

 

Zou je op hetzelfde niveau staan mocht je niet naar de Golf Vlaanderen Topsportschool gegaan zijn?

 

“Ik denk het niet. Nu heb ik de mogelijkheid gehad om op fysiek, technisch en mentaal vlak meer te oefenen dan wanneer ik in het regulier onderwijs zou zitten. De opties die ik gekregen heb op de Topsportschool, zou ik ergens anders nooit gekregen hebben.

 

In de eerste twee jaar zit je in een volledige klas van ongeveer 20 leerlingen en in de laatste vier jaar zit je in een klas met drie of vier leerlingen. Dat is ook een groot verschil, we krijgen dan meer privéles als het ware. Toen ik begon met de Topsportschool had ik in de eerste twee jaar minder golf als diegene die ouder waren, maar nu is dat ondertussen ook gelijk getrokken.”

 

Aan wie heb je het meeste gehad in die 6 jaar Topsportschool?

 

“Ik vind dat mijn persoonlijke coach, Ellen Smets, me veel heeft bijgeleerd. Ik zat ver achter op vlak van techniek en ze bracht me terug op de rails. Ik heb een stevige dip van anderhalf jaar gehad, maar mijn niveau is terug in stijgende lijn.

 

Verder hebben we voor het technische - naast Ellen Smets - ook een putting coach, George Mackechnie. We werken vooral aan een gezonde basis, en daar heeft George me ook goed bij geholpen.

 

Voor het fysieke hebben we ook een coach, daar komen heel veel houdingsoefeningen bij kijken en we hebben ook een coach voor de kracht. Een ideale combinatie, want zo kan je je kracht in een zo efficiënt mogelijke beweging overbrengen op de bal.

 

Op mentaal vlak heb ik door de jaren heen enkele coaches gehad. Op dit moment krijg ik coaching van Jan Dierens en daar heb ik ook heel veel van opgestoken. Het belangrijkste dat hij me heeft meegegeven is dat je zélf de controle hebt in je gedrag. Je moet altijd in het heden blijven.”

 

Nog een zevende jaar op de Topsportschool en dan hoogstwaarschijnlijk naar College in Amerika. Hoe hard kijk je daar naar uit?

 

“Geen gemakkelijke keuze, maar het is voor mij wel een levenservaring. De cultuur in Amerika is volledig anders, daar ga ik veel van leren. Toen ik tien jaar was, heb ik in Amerika een wedstrijd gespeeld. Toen heb ik al eens kunnen proeven van de golfcultuur daar.

 

Ik vermoed dat de afstand mij niet veel parten zal spelen. De eerste week hier op internaat had ik het echt wel moeilijk, maar daarna ging het wel vlotjes en voelde ik me er thuis. Dat zal daar niet veel anders zijn. En ook, de topsport is een kleine groep. Daar ga ik sowieso weer nieuwe vrienden leren kennen.”

 

Heb je nog tips voor de jonge golfers en hun ouders die twijfelen of ze hun kind wel naar de Topsportschool laten gaan?

 

“Ik zou zeggen dat je alvast geen schrik moet hebben voor de Topsportschool. Het studie aspect heeft hier een hoge waarde. Je studeert immers af met een ASO diploma. Dat geeft je nog steeds alle kansen voor verdere studies. Met of zonder golf.”

 

 

Om af te sluiten laten we Max’ persoonlijke coach aan het woord. Ellen Smets haalde als professionele golfster de Ladies European Tour en werkt nu voor Golf Vlaanderen als één van de vaste coaches. Sinds een jaar werkt ze nu samen met Max.

 

“Hij heeft inderdaad een mindere periode achter de rug en het klopt dat het nu weer stap voor stap beter gaat. Max speelde van jongs af aan op gevoel. Op jonge leeftijd lukt dat, maar plots bots je op een muur. Max ging van een coach, die hem opleidde vanuit buikgevoel, naar een coach die zeer technisch werkt. Iets wat voor Max, mijns inziens, te extreem was.

 

Tijdens die beweging raakte hij het vertrouwen wat kwijt. Het doel is om zijn swing technisch te voeden, maar waarbij zijn gevoel niet verloren gaat.

 

Een voorbeeld is het werk met de Trackman. Dan vraag ik om een extreme beweging uit te voeren en laten we de Trackman vertellen wat er gebeurt. Wat hij voelt en wat er effectief te zien is in de cijfers, daar zit dan bijvoorbeeld een opmerkelijk verschil in. Met andere woorden, we proberen zijn gevoel en zijn techniek terug complementair te maken.”

 

Heeft Max gelijk als de Topsportschool iets is waar ouders en hun kinderen geen schrik van moeten hebben?

 

“Absoluut. Als student is er niets minderwaardig aan de Topsportschool. Integendeel, ik denk dat wanneer je als jonge golfer een bepaald niveau haalt en je geselecteerd wordt voor nationale en internationale kampioenschappen, er eigenlijk geen beter alternatief bestaat.

Je krijgt nog altijd dezelfde lesinhoud voorgeschoteld en je voldoet aan dezelfde eindtermen als een ‘normale’ leerling secundair maar met extra begeleiding zodat je tijd kan vrijmaken voor golf.”

 

Golf én studie alle kansen geven is een terecht motto?

 

“Op sportief vlak zijn we er in geslaagd met onze alumni-spelers door te breken op alle professionele niveaus.  Naast deze fantastische sportieve resultaten, zijn ook heel wat mooie studieresultaten het vermelden waard. Verschillende ex-leerlingen behaalden immers mooie diploma’s na de GV-Topsportschool, zoals Masters in de Communicatie, Master L.O., Masters in de Business, Bachelors in de L.O., MBA, en zelf een doctoraat L.O. en er is eentje op weg naar Geneeskunde …”

 

De Topsportschool voorziet een algemene educatie en vorming, waardoor de leerlingen nadien een goede basis hebben om in verschillende sectoren een mooie weg op te gaan!

 

De sportieve top bereiken in de golfsport begint met kleine stappen en de Topsportschool is een goede basis. Dat weten ze bij Golf Vlaanderen maar al te goed. Al is het een niet te onderschatten project dat meestal verdergezet wordt in het buitenland. Emma Van De Rosteyne, studente Sportmanagement op de Vives Hogeschool in Brugge, liep stage op Golf Vlaanderen en wijdde er haar eindwerk aan: The Road to the Top.

 

“The Road to the Top” een handleiding voor spelers en hun ouders.

 

Wil je naar de Golf Vlaanderen-Topsportschool komen? Ben je bijna afgestudeerd aan de GV–topsportschool of zit je in de regionale trainingen en wil je in de voetstappen treden van Thomas Pieters of Thomas Detry? Wil je naar US-college of in België verder studeren? Wil je professioneel golf spelen? Of wil je liever focussen op verdere studies en niet langer op golf?

 

Of denk je als ouder te vaak, Help! Mijn kind wil topgolfer worden! Wat met de administratie, verzekering, inkomsten en kosten…

 

Stuk voor stuk moeilijke keuzes die je als jonge golfer moet maken. Je moet daarbij rekening houden met zeer veel elementen die elk apart je keuze kunnen beïnvloeden.

 

Golf Vlaanderen heeft daarom specifieke tips en belangrijke aandachtspunten gebundeld in deze handleiding ‘The Road to the Top’.

 

 

De GV-Topsportschool groeit!
Ontdek hier de nieuwe lichting van de GV-Topsportschool 2018-2019.

COLOFON

 

Officieel golfblad van

Golf Vlaanderen

 

Redactie

Carl Dieryckx, Hugo Croes, Katrien Pauwels,
Ymke Vanherp & Marc Verneirt.

 

Created by Benseys.com bvba

Verantwoordelijke uitgever

Golf Vlaanderen vzw - Luc Feremans

Leuvensesteenweg 643

1930 Zaventem

 

Tel.: 02/752 83 30

Fax: 02/752 83 39

E-mail: info@golfvlaanderen.be

www.golfvlaanderen.be