GV Digitaal

Counter je lage swingsnelheid met een hogere loft

door Carl Dieryckx ism George McKechnie

Putting en driving, het is voor
een mid-handicap golfer cruciaal
om hierin goed te presteren. In het
vorige artikel hadden we het over d
e korte 1 meter putts en hoe het putt-percentage van een pro golfer eigenlijk niet zo hoog ligt als je zou denken.

In dit artikel kijken we naar de driver. Algemeen kunnen we stellen dat – om meer afstand te bereiken – we een hogere swingsnelheid moeten genereren. Maar we zijn helaas niet allemaal zo explosief als een Rory McIlroy… Rory kan uit dat kleine lijf van hem, een enorme swingsnelheid persen met een indrukwekkende afstand tot gevolg.

 

Wanneer je zelf op zoek bent naar meer afstand, dan kijk je best even naar de loft van je driver. Want naast de manier waarop je swingt en het correct type shaft die op je club steekt, is het type loft een grote parameter voor de afstand die de bal zal afleggen. Een lagere swingsnelheid zal (relatief tot de gekende afstand) extra voordeel halen uit een hogere loft. Golfers met een hogere swingsnelheid zullen op hun beurt minder voordeel halen uit die hoge loft.

 

Een ludiek voorbeeld om dit principe te illustreren is de gekende tuinslang. Hou je een tuinslang recht voor je, dan zal je verder kunnen spuiten door de slang iets hoger te houden. De waterstraal zal iets meer tijd nodig hebben om naar beneden te vallen en dus extra afstand afleggen. Wordt de hoek van de waterstraal té hoog, dan zal dit een tegenovergesteld effect creëren.

 

Meten is weten.

Hieronder geef ik een voorbeeld tussen twee type golfers. Golfer A heeft een swingsnelheid van 90 mijl per uur. Golfer B heeft een swingsnelheid van 60 mijl per uur. Het wordt al snel duidelijk dat een hogere loft voor golfer B meteen gelijk staat aan meer afstand, terwijl de afstand bij golfer A op het einde zelfs afneemt.

 

Eindconclusie… op zoek naar meer afstand, wetende van jezelf dat je een golfer bent met een tragere swingsnelheid? Ga zeker eens praten met een “club fitter” en kijk eens of de loft van je driver omhoog kan!

COLOFON

 

Officieel golfblad van

Golf Vlaanderen

 

Redactie

Carl Dieryckx, Hugo Croes, Katrien Pauwels,
Ymke Vanherp & Marc Verneirt.

 

Created by Benseys.com bvba

Verantwoordelijke uitgever

Golf Vlaanderen vzw - Luc Feremans

Leuvensesteenweg 643

1930 Zaventem

 

Tel.: 02/752 83 30

Fax: 02/752 83 39

E-mail: info@golfvlaanderen.be

www.golfvlaanderen.be