GV Digitaal

Culinair

Een dagschotel in Wellington Oostende

omringd door 120 jaar geschiedenis

door Carl Dieryckx

“Vaak krijgen we te horen dat men niet weet dat ook niet-golfers hier iets kunnen eten en drinken.” - de nieuwe chef-kok van de Wellington golfbaan in Oostende zet in op élke bezoeker.

Je zal er geen sterrenmaaltijd op de kaart vinden, dat niet. Maar een lunchmenu aan democratische prijs en het menu van de chef in het weekend zorgen ervoor dat golfer én niet-golfer niets tekort komen. Het draagt allemaal bij aan de laagdrempelige sfeer van de Wellington golfclub.

 

“Vaak krijgen we te horen dat men niet wist dat ook niet-golfers hier iets kunnen eten en drinken. Voor ik hier begon, wist ik dat trouwens ook niet. Golf heeft nog altijd een beetje dat gesloten en dure imago, maar de prijs van onze kaart bewijst alvast het tegendeel.”

 

De nieuwe chef-kok van de club is duidelijk bereid om meer dan enkel de golfer te ontvangen in het unieke clubhuis.

 

En terecht, want de Wellington golfbaan is een groene oase tussen de grijze appartementsblokken. Het zou zonde zijn om deze plek niet te promoten aan alle inwoners én vele toeristen van Oostende.

 

 

 

Van duiventil tot clubhuis

‘t Kasteeltje in de volksmond deed vroeger dienst als paviljoen voor de leden van “Tir aux pigeons”. Een volwaardige duivenschietclub met - ja - levende duiven. Het bovenste verdiep van het uit 1899 daterend gebouw bevatte een duiventil voor maar liefst 25.000 duiven. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg het paviljoen geen echte invulling meer en werd het aan haar lot overgelaten. In 2007 kreeg het de opwaardering die het verdiende toen de Wellington golfclub ‘t Kasteeltje als thuisbasis maakte.

 

“Het is een zeer technische en smalle baan. Op elke hole is er water in het spel, waardoor je precies moet spelen. De eerste en laatste holes bevinden zich binnen de contouren van de hippodroom, de resterende holes lopen door achter het clubhuis.” - Luc Debosschere is sinds drie jaar Marshall op de club en geeft ons een rondleiding in het clubhuis.

 

“Waar vroeger de duiventil stond, doet het eerste verdiep nu dienst als feest- of vergaderzaal. Bedrijven of particulieren kunnen hier terecht om iets te organiseren met uiteraard het indrukwekkende vergezicht als grote troef.”

 

Op weg naar de feestzaal hangt een zeer opvallend partij gegraveerde stenen aan de muur. “Dit zijn stenen die werden opgegraven tijdens de restauratiewerken. Stuk voor stuk bevatten ze namen van diegene die hier de ‘Grand Prix’ won toen ‘t Kasteeltje dienst deed als duivenschietclub. De winnaars kwamen niet enkel uit België zoals je ziet, maar ook uit Frankrijk, Engeland, enzovoorts… ”

 

Koffie drinken op het terras van de Wellington golfclub. Het is een ware belevenis. Van de unieke bouwstijl met bijhorende kantelen, tot het fenomenale uitzicht op de Wellington renbaan.

 

Terwijl de clubleden onafgebroken elk hun eerste afslag maken richting de Wellington hippodroom, vleien enkele eendjes zich ongestoord neer in het felgroene gras. Wat een geluk dat ze hier een honderd jaar geleden niet voorbij kwamen...

 

 

Bezoek ook de website:

 

Heb je zelf een onvergetelijke culinaire ervaring gehad tijdens je bezoek aan een golfbaan in Vlaanderen? Laat het ons weten en wie weet komen we daar eens langs.

COLOFON

 

Officieel golfblad van

Golf Vlaanderen

 

Redactie

Carl Dieryckx, Hugo Croes, Katrien Pauwels,
Ymke Vanherp & Marc Verneirt.

 

Created by Benseys.com bvba

Verantwoordelijke uitgever

Golf Vlaanderen vzw - Luc Feremans

Leuvensesteenweg 643

1930 Zaventem

 

Tel.: 02/752 83 30

Fax: 02/752 83 39

E-mail: info@golfvlaanderen.be

www.golfvlaanderen.be